Pelet je
proizvod koji se dobija isključivo presovanjem pod
velikim pritiskom piljevine i strugotine suvog visoko
kaloričnog drveta a bez dodavanja bilo kakvih vezivnih
sredstava, sa veoma malom količinom vlage (8%).
Proizvodi se od hrasta, bukve, jasena, graba, topole,
lipe i dr. Cilindričnog su oblika, kvalitetno i vrlo
kalorično gorivo čijim sagorevanjem nastaje svega 1%
pepela. Zbog oblika i veličine lako se transportuju,
jednostavno se pune ložišta peći koje koristimo za
grejanje naših domova. U potpunosti zadovoljavaju visoke
ekološke standarde čime nam omogućavaju kvalitetniji
život ne ugrožavajući okolinu i prirodu. Kilogram peleta
može proizvesti oko pet kilovat sati toplotne energije.
Količina energije koju dobijamo gorenjem 2 kg peleta
jednaka je litri loživog ulja. Osim energetske uštede,
peleti su i ekološki podobna sirovina. Izgaranjem peleta
stvara se ista količina CO2 koliko je drvo koristilo
prilikom svog rasta. Zbog toga je pelet neutralni nosač
CO2 energije. Prilikom proizvodnje, pripreme i
transporta peleta stvara se zanemarljiva količina CO2.
Prednosti ovog goriva je što može da se koristi kao
tečno, odnosno iz spremnika izlazi određena količina
peleta, pa nije potrebno, da se kao kod uglja i drva, na
svakih par sati ponovo loži. Iskorišćenost energije kod
peleta je preko 90%, dok je kod klasičnih peći, kotlova
i kamina na ugalj i drva najviše 70%. Za grejanje na
pelete nije neophodno imati klasični odžak jer nije
potreban „cug“, dim može da ide i kroz običnu cev.
Svakako najbitniji element je ekonomska isplativost
dobijanja toplotne energije proizvedene od peleta koji
je od dva do šest puta jeftiniji u odnosu na one koji se
dobijaju iz fosilnih goriva klasa "E". |
|